Pricken

I söndags bryggdes ‘Pricken‘ och som beskrivet i artikeln blev OG lite väl lågt för min smak – endast 1,042! För att råda bot på en del, icke önskvärda, ändringar så valde jag att försöka öka SG lite och därmed få upp alkoholhalten samt sänka bitterheten till den nivå det var tänkt.

Jag vispade ner 360 gram torkad malt (s.k. SprayMalt) i 1 liter vatten, lät det koka upp samt småputtra i 15 min. Under kokningen avlägsnade jag skummet med en hålslev vartefter “vörten” kyldes ner till 20 grader (min jästemperatur). Anledningen till denna mängd är att den totala mängden vört blir 11 liter * antal nivåer jag vill höja, som är 12 (från 1,042 till 1,054) * 2,7.
Alltså 11*12*2,7 = 360

När väl vörten uppnått rätt temperatur lossade jag försiktigt på jäsröret och tillförde till jäskärlet, skakade om  lite samt placerade den åter i mitt mörka förvaringsutrymme.

Med lite tur så slank det inte ner några mikroorganismer som förstör ölen, dock har jag har goda förhoppningar då jag var noggrann med rengöringen.

Återkommer om ungefär två veckor med FG – och förhoppningsvis har den då sjunkit rejält och börjar närma sig mitt förväntade FG.