Nu börjar det närma sig buteljering för den Amerikanska “Brown Ale” som för tillfället står i ett mörkt utrymme och jäser. I och med detta är det givetvis dags att börja designa en etikett. Då ölen har en relativt hög EBC måste namnet på skapelsen givetvis representera dess färg. Valet föll på Solar Eclipse, dvs. solförmörkelse. Jag inser att det inte är väldens mest originella namn, men det duger gott.

Proportionerna på malten är följande:

  • 78% munton
  • 16% carared
  • 6% carafa II

Muntons torkade maltextrakt är allmänt erkänt som ett av världens bästa med ett ungefärligt EBC-värde på 30. Till detta har vi Carared med en EBC på 20 samt en låg andel av svart malten Carafa. Svart malt är den hårdast rostade malt som finns. Den har en kraftigt bränd smak som kan vara ganska skarp och används i mörka överjästa öl, men sällan i större dos än 10% av maltmängden.

Valet av humle föll på amarillo pga. dess underbara aromatiska egenskaper. Dock var det en relativt kort exponering så jag förväntar mig ingen enorm bitterhet.

Solar Eclipse

På etiketten syns begynnelsen av en solförmörkelse som jag fotograferade för något år sedan. Då det inte var en komplett solförmörkelse det året så får jag nöja mig med denna bilden.  Tyvärr inträffar inte nästa kompletta solförmörkelse i Stockhom förrän  den 24 mars 2927, så antingen får jag röra mig ut i världen eller helt enkelt frysa ner mig, likt Fry i Futurama, och vakna upp om 914 år.

Under morgondagen kommer FG att mätas och då dyker även en bild på skapelsen upp, håll till godo :)