Brewster BrewolutionDet har varit tyst här på Burensvik.se en tid nu, men var inte oroliga – det har skett desto mer i det fördolda. Under våren införskaffades ett nytt bryggverk – en Brewster från Brewolution. Detta kompakta halvautomatiska bryggverk gör det nu möjligt att producera öl i större kvantitet, betydligt snabbare samt med högre kvalitet och effektivitet.

Det som är så fantastisk med just Brewstern är att man mäskar, silar av och kokar i samma kärl. Sötvörten pumpas runt och värms enligt RIMS-metoden under mäskningen. När väl mäskningen är över lyfter man enkelt upp en perforerad insats och låter vörten rinna tillbaka i den emaljerade grytan och fortsätter med humlekoket. Jag har valt att ha en påse för min malt, men då den både innehåller ett metallnät och ett Bazooka-filter så är detta egentligen inte nödvändigt.

RIMSRIMS metoden, alltså Recirculating Infusion Mash System, är ett effektivt sätt att hålla mäsktemperaturen på den nivå man önskar utan att behöva isolera samt man behöver inte oroa sig för att en vertikal temperaturgradient uppstår. Renheten på vörten ökar även då det sker en konstant filtrering genom maltbädden.

Detta bryggverk tillåter inte att skapa ett mäsk/kok-schema utan förlitar sig på två variabler – temperatur och tid. Enkelt ställer du in temperaturen och väljer sedan ett tidsintervall (från 1 minut till oändligheten). Detta är fullt tillräckligt för ett mindre nanobryggeri då man ändå är i närheten under själva bryggningen. Ett pipande larm berättar när rätt temperatur och/eller tid uppnåtts. Under pilotfasen använde jag mig av tre temperaturnivåer vilket inte direkt upplevdes som komplicerat.

Lakning BrewolutionNär mäskningen sedan är klar och det är dags att dekantera sötvörten så lyfter man, som sagt, bara på insatsen och låter den rinna ner – lite som ett semi-BIAB system. Nu gäller det att inte glömma bort att ha ett extra kärl med lakvatten då malten absorberar en hel del.

När det är dags för själva humlekoket så upplever jag att den kommer upp i bra temperatur relativt snabbt och den håller temperaturen under hela koket utan att stormkoka. Ibland känns det dock som om man inte får ett riktigt rullande kok utan mer som om den sjuder. Dock verkar det inte vara något problem då de öl jag valt att brygga blivit fantastiskt bra och aromen precis som jag velat.

Brewster BrewolutionDen medföljande kompakta motströmskylaren kopplas enkelt in till kökskran för kylvatten och den kylda vörten flödar direkt från Brewstern till jäskärlet. Temperaturen går att justera med hjälp av flöde på kylvattnet. Det är ett effektivt sätt att snabbt kyla ner vörten och därmed minimera tiden den potentiellt utsätts för skadliga mikroorganismer. I och med att jag har den placerad på köksbänken så får jag även en bra syresättning när jag väl för över den till jäskärlet.

Efter att ha bryggt två helmaltsbryggningar på kort tid kan jag kostatera detta om Brewstern:

  • Billig jämfört med liknande bryggverk
  • Effektiv
  • Enkel
  • Smidig
  • Superbt slutresultat
  • Renare vört än tidigare
  • Tar mindre plats i köket än om man ockuperar spisen hela dagen
  • Enkel att göra rent

Det finns egentligen inte några negativa aspekter, men om det är något de kunde förbättrat så är det ett lite kraftigare värmeelement samt att inkludera en volymgradering.